Styreleder Asmyhr i møte med Spencer-Churchill-familien.

Den 40. internasjonale Churchill konferansen ble en suksess – Norge hedret

I begynnelsen av oktober var 250 delegater fra hele verden samlet i Edinburgh for å feire at det er 40 år siden den første konferansen i International Churchill Society (ICS) ble gjennomført.


Hovedpunktet i konferansen var under gallamiddagen da Winston Churchills barnebarn, Lord Soames of Fletching, holdt et fyrverkeri av en tale om sin bestefar, hans historiske betydning og ikke minst om hans relevans i dag knyttet til de sikkerhetspolitiske utfordringer vi i dag har i verden. Lord Soames har selv vært medlem av House of Commons i nærmere 40 år og vært forsvarsminister, og kom med mange relevante og interessante vurderinger. 


Fra Norge var styreleder i International Churchill Society-Norge, Hans Frode Kielland Asmyhr, til stede. Hans syns det var veldig hyggelig at Norge ble hedret i plenum for vårt nylige initiativ med å etablere en avdeling av ICS i Norge.

– Det har blitt lagt merke til over hele verden og jeg fikk gratulasjoner fra svært mange av delegatene, sier Asmyhr.


Konferansen ble innledet med at det ble et skifte av president for foreningen. Laurence Geller CBE ble takket av etter 20 års tjeneste og overlot vervet til Ambassadør Mitchell Reiss. – Reiss har en erfaring som er veldig viktig for ICS fremover, påpeker Asmyhr. Som USAs spesialutsending både til Nord-Irland og til Koreahalvøyen har han erfaring fra flere av de mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonene vi har i verden. – ICS har sikkerhetspolitikk som et av sine viktigste fokusområder og en som har vært sikkerhetspolitiskrådgiver for USAs presidenter kan sette interessante temaer på dagsorden, sier Asmyhr.


Ettersom konferansen ble holdt i Skottland var det også viktig å fokusere på Winston Churchills forhold til landet. – For som han sa: «Jeg har funnet det viktigste i livet mitt i Skottland; Min kone, mitt regiment og mitt valgdistrikt». Underveis i konferansen diskuterte ledende historikere Churchills forhold til Skottland, ledet an av forfatter Andrew Liddle kjent for boken «Cheers Mr. Churchill» og direktør ved Churchill arkivet i Cambridge, Allen Packwood.


I oktober neste år avholdes konferansen i London, 150 år etter Winston Churchills fødsel, og vi gleder oss allerede.