Emma Soames i møte med Stortingspresident Masud Gharahkhani.

Winston Churchills barnebarn i Oslo

Skrevet av Hans Frode Kielland Asmyhr


Emma Soames, den kjente britiske redaktøren, journalisten og forfatteren, besøkte Oslo i november for å delta på det offisielle oppstartsmøtet for International Churchill Society (ICS) i Norge. Det var svært ærefullt for norske Churchill-entusiaster at Ms. Soames tok seg tid til komme til Norge, og ikke minst det faktum at hun valgte å benytte tre dager av sin tid til flere arrangementer for å sette fokus på bestefarens liv og virke. At Churchill var særlig opptatt av Norge og imponert over nordmenns motstandsvilje er en kjent sak, og noe som Churchill-familien og historieinteresserte briter snakker om fortsatt den dag i dag.


Tidsvitne

Emma Soames er en av de få tidsvitner som fortsatt lever som virkelig kan fortelle om hvordan Winston Churchill var som menneske, hva han var opptatt av på privaten og om han virkelig drakk så mye alkohol som filmskaperne vil ha det til i dagens moderne filmer. Vi vet at Churchill var «larger than life», men hvordan så egentlig familien på ham? Emma sa at riktig nok var han «veldig gammel» og jeg «veldig ung», men de hadde tett kontakt i det daglige da Emma vokste opp på Chartwell Farm som var nærmeste nabo til Churchills hjem Chartwell i Kent. Hun kunne fortelle om en kjærlig bestefar som var interessert i barnebarna og badet med dem i utendørs svømmebassenget på Chartwell, hvor han likte å «bombe» uti. Churchills barnebarn er tydelige på den viktige rollen han hadde for å skape fred i verden, men også at han ikke var helt perfekt. «Bestefar gjorde også mange feil» sa Emma Soames, men det var fordi han ikke var en veldig moderne mann og med sin overklassebakgrunn var det ikke alt i sin samtid han forstod godt nok. Kvinners rettigheter og kampen til de såkalte «suffragettes» er eksempel på dette. Like fullt gjorde han det rette når verden ble satt på prøve. Det er det han skal huskes for. Og, ja han likte å ha en drink i nærheten.


Stortinget

Soames ble invitert til Stortinget for et møte med den britiske vennskapsgruppen, bestående av en tverrpolitisk gruppe av representanter og rådgivere. Hun møtte også Stortingspresident Masud Gharahkhani som ga henne en kopi av Churchills stortingstale fra 1948. Churchill ble i 1948 den første utenlandske borger som fikk holde tale fra talerstolen i Stortinget. I gjengjeld overleverte Soames overleverte sin bok «Mary Churchills War» til ham. Stortingspresidenten og hans historie som flyktning fra Iran fasinerte Soames, og man kan si at denne historien er mye i Churchills ånd.

Emma Soames i møte med den britiske vennskapsgruppen på Stortinget.


En inspirerende kveld

Den norske avdelingen av International Churchill Society arrangerte sammen med British-Norwegian Chamber of Commerce og advokatfirmaet DLA Piper en kveld for Churchill entusiaster hos DLA Piper på Aker Brygge. 90 engasjerte mennesker stilte opp for å høre Emma Soames fortelle om bestefaren og høre en sikkerhetspolitisk debatt om teamet «Sir Winston Churchill- The Man, Myth and Relevance For A Secure World Trade Today». Deltakerne hadde en fantastisk kveld hvor våre viktigste prinsipper; demokrati, frihet og ytringsfrihet ble satt på dagsorden. Alle gikk hjem etter kvelden og var enige om at disse prinsippene er de vi sammen må verne om – i Sir Winston Churchills ånd.

Emma Soames i samtale med Hans Frode Asmyhr.

BNCC arrangerte en svært interessant paneldebatten om Churchill relevans for den globale sikkerheten i dag.